Landscape

Repainting the Green House with the Pier

foggy-morning-pier

I started to paint the green house and the pier on a foggy day. The interweaving of light and dark under the pier, reflection, different lines and shapes, and muted colors motivated me to paint this view.  However, the view did not translate well into the painting.

gray-day-painting

Repeated small shapes and muted colors made the painting dull. The light cerulean blue top was an attempt to introduce cooler tone to otherwise gray and warm surroundings.  It somewhat helped the painting but that was not enough.  After painting into the evening, most of the issues were still not resolved.

painting-sunny-day

I revisited the painting a day later with a fresher look. Inspired by the sun, I decided to warm the gray to match the surrounding. The busy pier was simplified. The right-hand side house was changed to a darker color.  The deck was removed to get rid of the problematic diagonal. Fish totes were redrawn as larger shapes. The foreground was updated with more details and a few lines to make it interesting.

greenhouse-and-pier
The painting is getting better than a few days ago but I thought it still needed a strong line somewhere. I found a solution from a Stuart Davis’s work “The Blue Cafe“.  It has a few lines and a musical note on the sky. It was a floating shape but without it, the sky would have been void. I took the inspiration from this musical note and created 2 short dark horizontal wires with different heights below the top wire.  I was happy with this ending.

Lobster Co-op and Oil Tanks

lobstercoop-painting

It was a foggy morning; the fog keeps on lifting for a short period only to return again.  I sat on the rocks close to the Ferry building looking across the water towards a red building and a few oil tanks. I have painted this view in 2009.  However, it looks different with the newly finished red building.

lobsterco-op-oil-tanks

With the fog rolling in and out and silver gray oil tanks against the gray sky, this was not visually interesting. I decided to change the oil tanks to a dark green color.  This changed the tank shape to be a large dense block, therefore a horizontal line opening was needed to keep the space breathing.  A cooler toned staircase was also added to divide the large tank shape.

Winter Shadows

image2-5

 

I revisited this painting yesterday which I started this summer. The composition was inspired by Morandi’s work.  I thought of these buildings similar to his still life on a table.   The structure of these buildings was simplified; many windows, doors, wires, and staircase were eliminated. However, a few shapes remained that I thought were interesting.

The shadow of the spiral staircase in the summer and in the winter are slightly different. The shadows during the winter seemed more elongated than the shadows during the summer.   I decided to borrow interesting shapes of the shadow and added it to the yellow building. The staircase was purposefully excluded because it will no longer add any visual impact.  I added some light on the darker foreground which was inspired by a streak of lights in the parking lot.  I started to see some unresolved areas that need to be addressed  during my next visit.